Skip To Content
Oceanografia: una clau per entendre millor el nostre món is a Course

Oceanografia: una clau per entendre millor el nostre món

Ended Jul 31, 2015

Sorry! The enrollment period is currently closed. Please check back soon.

Full course description

Starts April 20,2015

Oceanografia. Una clau per entendre millor el nostre món

Pots seguir també aquest curs en anglès i en castellà.

El recorregut de la volta al món a vela porta els vaixells a solcar el mar Mediterrani, l'Atlàntic, l'Índic Sud i el Pacífic Sud. En aquest periple, els navegants es troben amb situacions oceanogràfiques molt variades: forts corrents, gels flotants, onatge de tot tipus i diversitat biològica.

En aquest curs, l'estudiant aprendrà les bases de la ciència. Com es classifica i s'ha format el fons marí, com funcionen els actuals sistemes d'anàlisi del mar per satèl·lit, la química de l'oceà i els processos que han portat a la seva a formació.

Estructura del curs

Aquest curs està estructurat en cinc mòduls:

  • Mòdul 1 - El Mediterrani: un model d’oceà.
  • Mòdul 2 - L’Oceà global: un fluïd que es mou, una font d’aigua, un sistema de calefacció planetari i un mar de vida.
  • Mòdul 3 - L’ Oceanografia des de satèl·lit: mirant el planeta amb tots els ulls
  • Mòdul 4 - Química oceànica: una indústria química amb canonades sense parets.
  • Mòdul 5 - Les conques oceàniques: una memòria contínua de milions d’anys.

Per seguir aquest curs no cal tenir coneixements previs d'oceanografia.

En finalitzar el curs podràs obtenir, si ho desitges, un certificat de la Universitat de Barcelona. Aquest certificat precisa el pagament de 55 €.

Projectes associats a la Barcelona World Race 2014/15:

En la Barcelona World Race els patrons es converteixen també en agents científics que col·laboraran en projectes de recerca oceanogràfica amb la COI-UNESCO.

Mesurament de la salinitat i la temperatura de l'aigua superficial del mar, es realitza en zones de les quals se'n tenen poques dades, projecte liderat per Jordi Salat, oceanògraf de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) del Consejo Superior de Investigaciones Científcas (CSIC).

Mesurament de la concentració de microplàstics en el mar, projecte liderat per Salvador Borros, en col·laboració amb l'Institut Químic de Sarrià (IQS), l’ICM i la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB).

Llançament de balises Argo, realitzat en col·laboració amb JCOMMOPS, la COI-UNESCO i la FNOB

Projecte Citclops, mesurament òptic de la transparència, el color i la fluorescència de la superfície de l'aigua del mar, en col·laboració amb Citclops (Citizen’s Observatory for Coast and Ocean Optical Monitoring) del 7è Programa Marc de la Comissió Europea, Barcelona Digital Centre Tecnològic (BDigital) i FNOB.

Organitzadors

Oceanografia. Una clau per entendre millor el nostre món is a és un curs del Barcelona World Race Ocean Campus.

El Barcelona World Race Ocean Campus és una iniciativa de la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) i la Universitat de Barcelona (UB).

Take this course in English!

Take this course in Spanish

logo
Jordi Serra

Dr. Jordi Serra

Coordinador del curs i professor

Jordi Serra és geòleg marí, Professor de Geociències Marines i fundador del ara anomenat Grup de Geociències Marines de la Universitat de Barcelona (Espanya). La seva àmplia experiència en la investigació i la gestió dels sistemes marins i costaners són evidents en els camps de la dinàmica sedimentària marina i dels processos deltaics i esturins, així com dels recursos marins, entre d'altres. Ha participat en un gran nombre d'estudis i projectes internacionals, com Eurosion (d'erosió de les costes europees) o la evolució de l’estuari de Rio de la Plata des de l'últim ascens del nivell del mar a l'Holocè.

Jordi Flos

Dr. Jordi Flos

Professor

Professor titular d'Ecologia de la Universitat de Barcelona, el seu principal camp de recerca és l'oceanografia biològica, especialment en les interaccions entre la física i la biologia dels ecosistemes planctònics, sobretot a la zona costanera. També ha treballat en camps tan diversos com l'ecologia teòrica i comunicació científica i l'educació informal a través d'exposicions en museus. Ha dut a terme estudis tècnics sobre la gestió costanera i la qualitat ambiental de les aigües costaneres. Actualment és coordinador del màster en Oceanografia i gestió del medi marí de la Universitat de Barcelona, on imparteix Oceanografia Descriptiva.

Jordi Salat

Dr. Jordi Salat

Professor

Jordi Salat és un matemàtic que treballa com oceanògraf a l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (Espanya). Porta més de 30 anys d'experiència en estudis de camp de dinàmica dels oceans, les masses d'aigua i les interaccions aire-mar. Ha estat involucrat en un àmpli ventall d'estudis marins i projectes internacionals sobre oceanografia operacional, pesca, clima i interaccions físico-biològiques en ecosistemes marins naturals. També ha estat desenvolupant eines metodològiques per l’anàlisi de sèries de llarga durada de dades hidrogràfiques, processament de dades oceanogràfiques i biològiques, dinàmica de poblacions, anàlisis morfomètriques i models bioeconòmics.

Jordi Font

Dr. Jordi Font

Professor

Jordi Font va obtenir un doctorat (1986) en Física a la Universitat de Barcelona. Té 40 anys d'experiència en oceanografia, principalment en el mar Mediterrani, i en els últims 20 anys s'ha centrat cada vegada més en l'observació remota de l'oceà i l'ús de les mesures des de satèl·lit en oceanografia física. En l'actualitat és Professor d'Investigació i Cap del Departament d'Oceanografia Física i Tecnològica de l'Institut de Ciències del Mar del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), de Barcelona. Ha estat professor en diversos cursos de postgrau i ha participat en diferents escoles de formació.

Isabel Cacho

Dr. Isabel Cacho

Professor

Doctorada en Geologia, és professora i investigadora del Grup de Geociències Marines de la Universitat de Barcelona. Premi ICREA Acadèmia 2012. Especialista en l’estudi del canvi climàtic del passat mitjançant l’anàlisi de sediments marins profunds. Ha fet recerques a la Universitat de Cambridge (Anglaterra) i estades a altres universitats americanes i alemanyes. La seva intensa activitat científica inclou més de 50 publicacions en revistes d’alt impacte internacional, 20 campanyes oceanogràfiques i ha participat en més de 40 projectes d’investigació nacionals i internacionals amb un destacat paper de coordinació. Te també experiència en comitès científics nacionals i internacionals com SOLAS (Surface Ocean and Lower Atmosphere Studies) i CLIVAR (Climate Variability).