Skip To Content
Estratègies per guanyar. Meteorologia al voltant del món is a Course

Estratègies per guanyar. Meteorologia al voltant del món

Ended Apr 6, 2015

Sorry! The enrollment period is currently closed. Please check back soon.

Full course description

Starts November 17, 2014

Take this course in English!
Take this course in Spanish!

La meteorologia és fonamental per a la seguretat en la navegació i és l'essència mateixa de la tàctica i l'estratègia per vèncer en una regata. És la ciència més directament relacionada amb la vela oceànica.

Tant si ets o no aficionat a la navegació, en aquest curs aprendràs quins són els principals motors del temps a la Terra i el que els navegants han de saber d'ells. Coneixeràs quines són les bases de la meteorologia oceànica, com es generen els arxius digitals a partir dels models de predicció i com els navegants els reben a bord, via satèl·lit, per integrar-los al programari d'alta competició. Tots aquests coneixements són d'utilitat tant per a la navegació com per a altres activitats condicionades per la meteorologia en diverses zones del planeta.

També aprendràs a analitzar les característiques meteorològiques del recorregut de la Barcelona World Race que travessa fins a 12 zones climàtiques diferents en les quals es desenvolupen els fenòmens més extrems. La regata transcorre pel Mediterrani, l'Atlàntic Nord i Sud, l'Índic i el Pacífic Sud. Coneixeràs les bases de l'estratègia climàtica i meteorològica per guanyar la regata i veuràs com els regatistes experimenten aquesta ciència enmig de l'oceà.

Per seguir aquest curs és recomanable tenir coneixements bàsics de meteorologia.

En finalitzar el curs podràs obtenir, si ho desitges, un certificat de la Universitat de Barcelona.

Presentació de Tomàs Molina (Professor)

Presentació de Marcel van Triest (Professor)

ESTRUCTURA DEL CURS

Aquest curs està estructurat en sis mòduls. Per a més informació del curs, visita el lloc web.

 • Mòdul 1 Entendre la meteorologia marítima
  Història. Els quatre factors del temps. L'atmosfera i els motors del temps global.
 • Mòdul 2 Les prediccions meteorològiques
  Com es generen els models de predicció. Fiabilitat i precisió. Predictibilitat. Estructures de pronòstic. Els models bàsics de predicció al mar. El format GRIB.
 • Mòdul 3 El navegant com meteoròleg
  Plantejament general del routing meteorològic. Les eines del navegant. El VPP i les corbes polars. Càlcul de la ruta. Estratègia i tàctica a curt, mitjà i llarg termini. La rutina diària a bord. El routing en la pràctica. L'experiència personal.
 • Mòdul 4 La regates oceàniques i la meteorologia
  Climatologia i disseny dels velers oceànics de regates. Els IMOCA 60. Climatologia i planificació d'una volta al món. L'organització de regates i la meteorologia. El meteoròleg d'una regata de volta al món. La Direcció de Regata i la informació meteorològica.
 • Mòdul 5 Anàlisi de la Barcelona World Race: de la Mediterrània a l'Índic
  Anàlisi dels trams de la regata en base a les situacions meteorològiques de l'anterior edició (2010/11). El pas de l'estret de Gibraltar d'est a oest. L'estratègia en els alisis. El pas de Canàries. Els doldrums. L'anticicló de Santa Elena i l'aproximació al cap de Bona Esperança.
 • Mòdul 6 Anàlisi de la Barcelona World Race: l'Índic a la Mediterrània
  El Gran Sud. El perill del gel. Els ciclons tropicals del Pacífic. El pas de cap d'Hornos. L'Atlàntic de sud a nord. Temporal de llevant l'estret de Gibraltar.

Organitzadors:

Estratègies per guanyar. Meteorologia en la volta al món és un curs del Barcelona World Race Ocean Campus.

El Barcelona World Race Ocean Campus és una iniciativa de la Fundació Navegació Oceànica Barcelona (FNOB) i la Universitat de Barcelona (UB).

Take this course in English!
Take this course in Spanish!

Tomas Molina

Tomàs Molina

Professor, Llicenciat en Física i periodista col·legiat

Actualment treballa com a professor associat a la Universitat de Barcelona i és cap de meteorologia de Televisió de Catalunya (TV3). És també president del Consell Assessor de la Comunicació Científica, C4, membre del Consell Assessor del Parlament en Ciència i Tecnologia (CAPCIT), revisor del Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) i membre del Consell Executiu de la International Association of Broadcast Meteorology (IABM).

En aquest curs, Tomàs ensenya el contingut troncal i teòric.

Marcel van Triest

Marcel van Triest

Professor, Meteoròleg especialitzat en vela oceànica de competició

Com navegant, Marcel compta amb cinc voltes al món en regata i 10 transatlàntiques. Ostenta el rècord de l'Atlàntic Nord (3d 15h 25m 48s) i el de milles navegades en 24 hores (908,2 mn), tots dos a bord del Banque Populaire V. Com router meteorològic en terra, ostenta l'actual Trofeu Jules Verne (45 d 13h 42m 53s) al voltant del món i diversos rècords transatlàntics, transmediterranis i d'altura. Marcel és el proveïdor meteorològic de la Barcelona World Race des de la primera edició.

En aquest curs, Marcel ensenya l'aplicació pràctica de la teoria meteorològica a la navegació oceànica, l'estratègia i la tàctica en una volta al món i analitza els casos particulars de la Barcelona World Race.

Jordi Barinaga

Jordi Barinaga

Professor associat, Enginyer informàtic expert en tecnologia per a la vela de competició

Jordi està especialitzat en el disseny i instal·lació dels sistemes elèctrics i electrònics que equipen els vaixells IMOCA 60 de la Barcelona World Race. És també un expert en sistemes d'energia renovable a bord dels velers oceànics.

En aquest curs, Jordi explica la instal·lació dels sensors meteorològics a bord i el funcionament de l'electrònica per a la recepció de la informació via satèl·lit i de l'ordinador de bord.

Santi Serrat

Santi Serrat

Professor associat, Director Editorial de la Barcelona World Race i del Barcelona World Race Ocean Campus

Santi ha seguit dia a dia les dues edicions de la regata (2007/08 i 2010/11) i s'ha encarregat de la comunicació de la informació meteorològica. Ha publicat diversos llibres i enciclopèdies sobre tècnica i història de la vela.

En aquest curs, Santi explica l'evolució històrica de la meteorologia en la navegació en general i en la regata oceànica, i ha editat els textos del curs.